Srčki smo postali dovolj veliki, da zapustimo varno območje vrtca in gremo raziskovat mesto Brežice, kjer se bomo srečali s prometom.

Začeli smo se pogovarjati o prometu, opazovati vozila, prometne znake in tako spoznali pojem promet. Na začetku smo si postavili naslednje cilje:

  • seznanjanje z varnim vedenjem v prometu,

  • povezovanje in sodelovanje s starši,

  • seznanjanje z barvami in liki ter

  • spoznavanje različnih vrst vozil.

Cilje smo uresničevali skozi različne dejavnosti. Na poti skozi mesto smo poskrbeli, da se znamo varno gibati v prometu. Naučili smo se smo se, da prečkamo cesto čez črte, ki jim rečemo zebra, pri tem dvignemo roko, da nas vozniki lažje opazijo. Posebna dogodivščina je prečkanje ceste v semaforiziranem križišču. Vemo, da lahko prečkamo cesto na prehodu in to le takrat, ko sveti zelena luč. »Če je rdeča luč, moramo počakati!«, podučijo Srčki vzgojiteljici, ki sta včasih malo pozabljivi in se ne znajdeta najbolje.

Tudi prometne znake že poznamo. Take okrogle, take kot streha (trikotne) in take kot okna (štirikotne). Rdeča črta na prometnem znaku pomeni, da nečesa ne smemo.

Na sprehodih smo opazili veliko različnih vozil. Najbolj nas navdušujejo avtobusi, rešilci, kamioni in policijski avtomobili. Ti zadnji še posebej, če nas pozdravijo z lučkami. Zanimiva vozila so tudi kolesa in skiroji, saj so to vozila, ki jih imajo doma večji bratci in sestrice.

Cela kolona naenkrat obstane, ko se zasliši znani zvok hrumenja letal in vse glavice zvedavo strmijo v nebo. Srčki zelo navdušeno spremljamo promet, se učimo o prometu in po potrebi podučimo tudi odrasle, tako da smo se vzgojiteljice odločile poprositi za sodelovanje tudi starše, z namenom, da tudi oni postanejo del naše zgodbe.

V vsaki družini so skupaj z malčkom izdelali vozilo in ga prinesli v vrtec. To je bilo veselja in ponosa ob pripovedovanju, kaj je kdo prispeval k nastanku izdelka! Nastala je čudovita, inovativna zbirka vozil vseh vrst, ki smo jo mali in veliki Srčki umestili v razstavo, ki zdaj krasi naš vrtec.

Lepo vas povabimo na ogled in če bo v bližini kdo od malih ustvarjalcev, vam bo z veseljem in ponosom pokazal svoj prispevek.

Sandra Meglič in Patricija Rangus